IM BACK =)

NU är jag tillbaka.

Jag får be alla som väntat med större och större iritation på denna uppdatering om ursäkt. Men det har varit lite komplicerat, då vår hund en natt i november fick för sig att en speciell laddnings kabel till min laptop var mumsig. Sen så har det också varit mycket jobb så tiden har liksom inte räckt till för bloggen. Har ju en hund som måste gå före internet =)

Det har hänt mycket sen att jag uppdaterade senast. Dagarna går jätte fort och Brave utvecklas ännu fortare. Vi har varit två helger hemma hos mamma och pappa. Där har han fått vara ute själv, hälsa på hästar och socialisera sig med andra hundar av olika raser och åldrar.

Idag är det andra dagen tillbaka i sundsvall, brave är fortfarande lite trött efter värmlands resan men han återhämtar sig fort. Borka och Brave har lekt som tokar i 4 dagar, när dom började bli trötta så fick vi se att det finns humör så att det räcker och blir över i båda två. Jag tror Pexus och Casper tyck att det varit skönt att Borka fått en lika sinnad att leka med. De fick iaf några dagars andrum.

Vi var iväg och tränade med brukshundsklubben två dagar. I lördags så träffades vi vid travbanan i sjögränd. Jag sprang ut ett tokspår åt Torbjörn och hans Pepsi, det gick ganska bra. Jag och pappa gick varsit spår åt varandra, Brave fick spåra Pappa och Borka spårade mig. Vi la ut varsin handske som slut apport. Spåren gick riktigt bra, båda spårade bitvis riktigt bra även om det gick förbi människor på vägen som stundtals var vädigt intressanta. Brave markerade slutet även om det inte var övertydligt. Borka var så inne i spåret att han bara fortsatte över apporten. Spåren hade legat i trygt 40 min när vi gick. Det var kul att vi gått ut spår till varandra så att vi fick se hur det fungerade för varandra och att pappa kunde följa med mig och ge tips som förare. 

Det är mycket som man inte tänker på som oerfaren, t.ex. att titta på svansen hur dom rör den när dom är inne i spåret. Då kan man efter viss träning se om hunden är inne i spåret eller om han går på måfå. Även små råd som är ganska självklara så som att kasta leksaken som man förstärker markeringen med bakåt i spåret för att inte förstöra fortsättningen av spåret.

Sen så följde jag med några andra när de gick sina spår. Man ser ju att valparna har det väldigt naturligt så det är man själv som är i behov av utbildning för att lära sig att läsa hunden.

I måndags så var vi till klubben i munkfors och körde lite kontakt övningar medans dom andra tränade lydnad längre bort på planen. Det är samma sak där, man behöver lära sig att ge beröm i rätt läge för att förstärka dom beteenden som man vill få fram.

Det verkar vara ett jätte bra gäng som tränar tillsammans i munkfors. De är duktiga på att ge varandra konstruktiv kritik. Det är viktigt som i alla andra idrotter att man har nån som kan stå bredvid och berätta vad det är man behöver träna mer på och ge tips. Själv tycker jag det är jätte intressant att stå och titta på när de andra tränar. Det finns ekipage på alla nivåer med en massa olika "probelm", allt från appelklass till elit. 

Jag är jätte glad att Brave flyttat till oss för han utvecklas hela tiden och jag lär mig nya saker varje dag. Man kanske inte alltid gör rätt men hur ska man kunna lära sig om det altid går på räls? 

Ska försöka uppdatera lite tätare i fortsättningen =) 

  

Kommentarer
Postat av: Anonym

Du verkar haft bra träning i Värmland. Jag är så nyfiken på de två herrarna, men det låter som om takterna sitter i när du beskriver deras humör..:-)

2008-11-19 @ 22:53:55
Postat av: Helena & Jaja

Gud vilken härlig träning ! Ja alla lär vi oss ngt för alla har vi ngt problem stora som små appell som elithund ... Läste att eran hund gick oxå över föremål hi hi de gör verkligen Jaja med !



Ha de gött Helena o Jaja

2008-11-20 @ 08:06:01
URL: http://www.hagstromberga.com
Postat av: Erik Olsson

nja, brave hade en svag markering, men det var såpass att jag kunde var med och förstärka det. Borka gick över apporten, men å andra sidan så hade han ett svårare spår. Det började på ett kalhygge och gick sen över i skog plus att vinden var lite underlig. Så på det hela taget gick det riktigt bra. Jobbar ni med nått speciellt för att förstärka apporterna?



2008-11-20 @ 10:11:36
URL: http://endurosbrave.blogg.se/
Postat av: Helena & Jaja

Nej om hon går över så plockar jag bara upp dom,för det viktigaste är inte att dom tar pinnen utan det är bara en fördel, det bästa är att få hunden att stanna eller ligga vid apporten ,för i när det är dax för tävling i bruks så kan man få avdrag för varje pinne som hunden har bitit på. När jag tävlade Elit spår med min andra hund så lärde jag han att lägga sig vid varje apport o de va kanon o sen blev det som ett nytt påsläpp vid varje pinne lungt o stilla , så min plan är att lära Jaja att lägga sig eller stanna vid varje pinne ! Så nu tränar jag pinnarna för sig eftersom hon fortfarande inte förstår att det är dom vi ska spåra så längre fram kommer hon att lägga ihop PINNE SPÅR ....



Hundar är väldigt olika jag har kört upp 3 hundar till elit spår !



Men ingen är lik den andre att jobba i spåret !

Jaja är väldigt lugn o superkoncentrerad och sen slår hon i böjen precis som min andra hund slog i varje vinkel ...



( Min förra hund har en avkomma där i munkfors )

2008-11-20 @ 14:18:03
URL: http://www.hagstromberga.com
Postat av: Erik Olsson

jag gör precis som du, tränar pinnar och spår var för sig. leker och gör pinnarna intressanta här hemma. Jag har inte provat att lägga ut pinnar i spåret än. Jag har haft olika slutapporter, så som t.ex. en handske eller en trasa.



Vad heter den och vem är det som har han/hon?

2008-11-20 @ 17:21:51
URL: http://endurosbrave.blogg.se/
Postat av: Helena & Jaja

Oj det vet jag knappt

Petra heter tjejen och hunden ??? det är en BC tik Memoars ....



2008-11-21 @ 06:53:43
URL: http://www.hagstromberga.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0